Til Portalforsiden   Print    Send til ven   Brug som startside
    Daugård historie
   Log in


Nr. 7

 

Maren Kuskens hus

 

Dette hus bliver kaldt ” Maren kuskens hus.” Det stammer fra 1777, og har været ejet af Williamsborg helt op til 1972.

Huset har været delt op i to lejligheder. I den ene ende boede daglejerfamilier, som med jævne mellemrum blev skiftet ud. I den anden ende boede kusken til Williamsborg Niels Kjær og hans kone Marie Kjær, som havde 2 børn Gunnar og Inger Kjær fra 1921 til 1971. Sønnen Gunnar Kjær har fortalt mig, at han selv er født i det der dengang var Niels og Marie Kjærs soveværelse, men i dag er min egen spisestue. Niels Kjær var herskabskusk for Williamsborg i rigtig mange år, men da mekanismen langsomt tog over, og der kom flere og flere biler, måtte Gunnar i stedet blive graver og ringer på kirken. Men familien fik lov til at bo i nr. 7 så længe de ville af Williamsborg. Familien Kjær betalte 15 kr. pr. halve år helt op helt til 1940, hvor de så begyndte at betale 20 kr. om måneden, hvilket de stadig kun betalte, da de flyttede videre op i byen i 1971. Men det var heller ikke fordi Niels havde særlig mange penge at gøre godt med. Da han kørte som kusk for Williamsborg, tjente han kun 1 kr. om dagen i vinterperioden, og 1,5 kr. i sommerperioden.

Marie og Niels Kjær flyttede ud af huset og længere op i byen i 1971. Niels Kjær døde i 1974 og Gunnar Kjær i 2007.

 

Niels og Marie Kjær uden for huset til deres guldbryllup. De øverste billeder er Niels Kjær mens han arbejdede for kirken. Det længst til venstre, er Niels mens han arbejdede som kirketjener, og det til højre er Niels, der lige har hentet blomster i Hedensted til kirkegården. Det nederste billede er Marie Kjær til venstre, dengang hun arbejdede som stuepige for Williamsborg.

 

Der har boet rigtig mange forskellige daglejere i den anden ende af huset op igennem årene. De fleste var ansatte på Williamsborg og boede så i nr. 7, da det var nemt lige at gå over på den anden side af vejen. Dog brugte æggeeksportøren Hans Albertsen fra nr. 4 daglejerboligen til opbevaring af sine æg omkring 1900 tallet.

I perioden 1945-1953 boede ægteparret Doris og Jens Thomsen som daglejere i huset. Jens var karl på Williamsborg og Doris var stuepige. Doris lever den dag i dag. Hun fortalte mig om hvordan hun hver dag skulle hente vand til godsejeren, som var ejeren af Williamsborg dengang. Da vandet var meget renere og friskere i den ende af nr. 7 som familien Kjær boede i, tog hun deres pumpe og hentede vand fra.

Doris sagde også at deres toilet var et lokum ude i haven. Når de så havde lavet stort, skulle de grave det ned i haven gerne i rabarberbedet. Men det var F… ikke sjovt at komme til at grave det samme sted to gange.

 

Fra 1967 til 1972 stod daglejerboligen tom. Kjær familien flyttede ud i 1971, og huset stod herefter tomt. Som det fremstå af nedenstående billeder, var huset i meget dårlig stand.

 

Men i 1972 købte antikvitetshandler Agnete Salling med familie huset. De købte det af Williamsborg for 80.000. kr. De igangsatte en total renovering. Det eneste der ikke blev rørt ved var det sorte bindingsværk, som den dag i dag står som da hust blev bygget i 1700 tallet. Den gamle bondehusstil blev bibeholdt, og familien Salling boede i huset frem til 1985, hvor Kirsten Kamstrup ogg Stig Christiansen overtog huset for 800.000 kr.

 

 

  Kontakt
  Sponsorer
 
 Søgning